SMK rokuje s Mostom-Híd o spoločnej kandidátke vo voľbách do VÚC

27.01.2013 Bratislava

Bratislava 26. januára (TASR) - Príprava na voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a ďalšie aktuálne témy boli na programe dnešného prvého rokovania Republikovej rady Strany maďarskej komunity (SMK) v Bratislave.


Ako v súvislosti s voľbami do VÚC uviedol predseda SMK József Berényi, "v okresoch, kde žije maďarská menšina sa začali rokovania s Mostom-Híd. Konzultačné stretnutia boli aj s inými politickými stranami. V niektorých okresoch sa rysuje nádejné riešenie, mohli by sme mať spoločnú kandidátku s Mostom-Híd na pomernom zastúpení poslancov na kandidátke, na ktorej by sme sa vzájomne dopĺňali. Nejde o vytvorenie koalície, ale o spoluprácu. Predbežné rokovania sa najlepšie rozvíjajú v Banskobystrickom kraji. V našom záujme je, aby po regionálnych voľbách bolo v krajoch silné zastúpenie maďarskej menšiny. Rozhodnutie o kandidátoch na predsedov VÚC ešte nepadlo".

Z aktuálnych politických otázok najviac rezonoval návrh ministra školstva Dušana Čaploviča o plánovanom centralizovaní financovania školstva a presunutí určitých kompetencií zo samospráv na štátne orgány. "Znovu by sa tu chcel vybudovať model, ktorý bol pred rokom 1998. S takýmto riešením nesúhlasíme. Nevidíme žiadne garancie, že v prípade centralizovaného financovania a ďalšieho centrálneho riadenia školstva bude menšinové školstvo v bezpečí. My sme boli stranou, ktorá v minulosti presadzovala decentralizáciu v oblasti školstva a kultúry. Najmä preto, že v minulosti bezdôvodne štátna moc odvolávala riaditeľov škôl, zlučovala školy a decentralizácia tento problém vyriešila. Po jej opätovnom zavedení by sa opäť mohli, najmä v menších obciach, školy zlučovať či rušiť, čo by malo dosah práve na školy s vyučovacím jazykom maďarským. Zorganizujeme podpisovú akciu pre záchranu decentralizovaného riadenia školstva," povedal Berényi.

Témou rokovania Republikovej rady SMK bolo aj používanie maďarského jazyka na južnom Slovensku. "Zistili sme, že je stále menší priestor na používanie maďarského jazyka v úradnom styku. Preto budeme aj s občianskymi aktivistami vyvíjať iniciatívu, aby sme presvedčili, že na základe súčasných zákonov sa dá komunikovať s miestnymi orgánmi a ďalšími inštitúciami aj v jazyku menšiny všade, kde má 20-percentné zastúpenie," doplnil Berényi.

V jednom z vyhlásení, ktoré dnes Republiková rada SMK prijala, sa vyjadrila aj k Benešovým dekrétom. "Rada hodnotí výroky českého ministra zahraničných vecí, kandidáta na post prezidenta ČR Karla Schwarzenberga ako satisfakciu, potvrdenie politiky SMK v súvislosti s Benešovými dekrétmi obsahujúcimi zásadu kolektívnej viny. Podľa Schwarzenberga je uplatňovanie kolektívnej viny dnes hrubým porušením ľudských práv. Republiková rada SMK pripomína, že Národná rada SR v roku 2007, čiže v období, keď sme už boli členským štátom EÚ, v rozhodnutí potvrdila, že Benešove dekréty sú nezmeniteľné a nezrušiteľné, teda nedotknuteľné. Členovia Republikovej rady preto podporujú kroky petičného výboru Európskeho parlamentu, ktoré smerujú k zrušeniu Benešových dekrétov a k ich vyňatiu zo slovenského práva," uvádza sa vo vyhlásení SMK.

Strana maďarskej komunity vznikla z pôvodnej členskej základne Strany maďarskej koalície.
 

Vyberte región